Verbouwblog

Aankoop praktijkruimte

De kogel is door de kerk! Lommelsesteenweg 183 te Leopoldsburg, mijn nieuwe thuisbasis. Het gebouw beschikt over een mogelijke praktijkoppervlakte van 100m². Voorheen was dit de praktijkruimte van Dokter Lut de Graeve en Dierenarts Luc Wellens. De oppervlakte heeft veel potentieel en de plannen (en dromen) zijn groots.

Vanaf mijn twaalf ging ik naar school in Leopoldsburg en bouwde ik hier mijn kenniskring op. School, hobby’s, vrienden en liefde, deze gemeente omvat vele herinneringen en vervult een grote plaats in mijn hart. Na mijn studies ben ik meteen naar Heppen verhuisd samen met mijn vriend. Tot het begin van 2023 zaten we goed op ons appartement en toen vielen onze ogen op dit pand. Met het nodige geluk mogen we deze woning nu onze thuis noemen.

De huidige indeling van de praktijk is niet optimaal voor een volledige dierenartspraktijk en dus zal er gerenoveerd moeten worden.

Meteen met de grote borstel erdoor! We beslissen om de volledige praktijk in een nieuw jasje te steken, van vloer tot plafond. Hierbij komt veel werk kijken. We weten wat te doen vanaf mei 2023…

10 januari 2023

30 juni 2023

Kalkwolken en tegelsplinters

Als eerste moet alles ‘gestript’ worden. Tegels, kasten, behang en zelfs muren worden uitgebroken. Na enkele tripjes naar het containerpark bleven we over met een lege ruimte en was het stilaan tijd om terug op te bouwen.

Over de nieuwe indeling werd niet te lang nagedacht. Meteen twee praktijkruimtes en een operatiekamer voorzien. Verder moet de inkom worden vergroot en enkele opslagplaatsen toegevoegd.

Een nieuwe indeling betekent alles herpositioneren. Bijkomende waterleidingen en elektriciteit voorzien en oude leidingen verleggen. Omdat er extra kamers bijkomen moeten er ook muren en een deur worden voorzien.

Daarnaast werd de sloophamer bovengehaald om enkele muren te verwijderen en een deuropening te maken. Verder een waterpas en boormachine om de muren op te bouwen.

Schuren, schuren en nog eens schuren… . Het stof vliegt alle richtingen uit, je krijgt er zelfs grijs haar van.

Snelcursus vloeren

Het kiezen van de juiste vloer was geen moeilijke opgave. Goed tegen dierenhaar en niet te glad zodat onze huisdieren niet uitschuiven. Deze lichte tegel voldoet volledig aan de eisen.

De plaatsing is echter niet zo simpel. Alle ruimtes moeten worden voorzien van de nieuwe vloer. Hierbij komt heel wat vakwerk kijken. Gelukkig zijn er wat “Handige Harry’s” in de familie die de tegels helpen plaatsen. Zoals je kan zien op de foto gaat het over precisiewerk aan de hand van lasers en een tegelnivelleringssysteem.

27 juli 2023

28 augustus 2023

Tapisseren, tapisseren, wie zijn best doet...

Na het verven van de deurlijsten is het eindelijk tijd voor het behang. Ook hier starten we met weinig “behang-ervaring” richting onze eerste emmer behanglijm. Enkele stroken later zien we een duidelijke verbetering in de rechtheid en zijn we vertrokken voor een marathon aan plakwerk.

Ondanks snelle verbetering blijven de ramen een vervelende klus en verliezen we veel tijd hiermee. Ook de plafonds zijn niet zo eenvoudig. We trommelen elke kennis en familielid op om ons te helpen.

We kunnen niet wachten met verven! Het einde van de verbouwing begint in zicht te komen.

De plakband, de borstel en het verfpistool

Het lijkt het begin van een hele flauwe mop maar we kunnen eindelijk beginnen met het verven van de praktijk.

Het grootste deel van de praktijk is van kop tot teen behangen. Dit wil zeggen dat we kunnen verven. Al het oud karton en papier werd gebruikt om alle niet-te-verven onderdelen te beschermen tegen het verfpistool. Alle gelakte deurlijsten en de nieuwe tegels worden zorgvuldig afgeplakt om verfspetters te vermijden.

Om de opening in september te verzekeren, hebben we besloten om een deel van de praktijk volledig af te werken. De rest gaan we kamer per kamer aanpakken.

9 september 2023

18 september 2023

De laatste loodjes wegen het zwaarst.

Meteen na het verven werd al het beschermingsmateriaal verwijderd. Nog wat extra droogtijd en een zéér grondige poetsbeurt was het tijd voor de afwerking. Op dit moment klinken alle ruimtes wat hol en is het onmogelijk om gasten te ontvangen.

Alle bijkomende structuren worden opgebouwd uit een sterk houten kader waarop we plaatmateriaal vastschroeven. Verder voorzien we lambrisering in een rustige houtkleur. Dit zal alvast een groot deel van het “holle” gevoel wegnemen. Aan de achterzijde van deze elementen worden in alle ruimtes een bureau voorzien.

Daarnaast worden alle kasten geplaatst in de consultatieruimtes, operatiekamer en hospitalisatie.

Een georganiseerde stockruimte kan niet ontbreken dus er worden voldoende leggers voorzien in de medicijnenruimte en de berging.

Als laatste worden alle ledtegels in het plafond geplaatst en de stopcontacten vervangen door een witte variant.

 

Het einde wordt een nieuw begin

Uiteindelijk staat alles op zijn plaats en kunnen we het verbouw hoofdstuk afsluiten. Echter betekent dit einde een nieuw begin. Ik sta alvast te popelen om jullie te ontvangen in mijn eigen praktijkruimte. Tot snel!

26 november 2023

Scroll to Top